Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Για να μην χαλάσουμε την κρέμα θα πρέπει να αφήσουμε να κρυώσει για 20 λεπτά τουλάχιστον πριν κόψουμε σε μερίδες.
Η ιστορία του μουσακά είναι περίεργη και οι γνώμες διαφοροποιούνται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει προέλευση ανατολίτικη άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιέχει πατάτα γιατί απλά η πατάτα πήγε στην Ανατολή πολύ αργότερα από την Ελλάδα στην οποία ήρθε επί Καποδίστρια. Συναντάμε λοιπόν τον μουσακά σε κάποιες χώρες της Ασίας πάντα όμως περιέχει και κολοκύθι πράσινο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τούρκικο φαγητό και αυτό γιατί οι Τούρκοι ήταν νομάδες και μαγείρευαν με τα υλικά που έβρισκαν σε κάθε περιοχή άρα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχουν κουζίνα και συγκεκριμένες συνταγές, όπως προσφάτως δέχτηκε με αυτή ακριβώς την αιτιολογία οι Ευρωπαϊκές κοινότητες και αφαίρεσαν στην Τουρκία το δικαίωμα να είναι ΠΟΠ Τουρκίας ο Μουσακάς. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή της οποίας είμαι οπαδός και με αποδείξεις ότι υπάρχει μορφή μουσακά στην αρχαιότητα με καταγραφή από τον φιλόσοφο Αθηναίο με την ακριβή συνταγή σε σύγγραμμα του στο οποίο αναφέρετε το φαγητό και περιέχει μελιτζάνες και κολοκυθάκια και μία κρέμα από τον αφρό του γάλακτος. Επίσης υπάρχει καταγραφή σε κείμενα που αποδεικνύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έτρωγε το συγκεκριμένο φαγητό, πολιτιστική κληρονομιά της μητέρας του από το βασίλειο της Ηπείρου. Κοιτάξτε τώρα να δείτε και το εξής μαγικό.... Ο μουσακάς εμφανίζεται σαν φαγητό σε όλες τις χώρες της Ανατολής που πέρασε και κατέκτησε ο μέγας Αλέξανδρος, βλέπε Περσία, Συρία κτλ. Άρα Μούσας άκον όπως λέγανε και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: